Flettet line, Fireline og nylonline

Det går ikke altid op i bare fisk på en tur i Mjøls Lystfiskeri. Tit og ofte falder man i snak med andre lystfiskere. Verdenssituationen og endnu vigtigere ting bliver drøftet. Og naturligvis bliver der fisket med stang og snøre på livet løs.

Og vupti er vi tilbage til et tema, der så at sige er mand og fisk i mellem. Linen. Efter min mening det mest vigtige overhovedet.

Linens egenskaber betyder ofte fangst eller ikke fangst. Både når det gælder om at få fisken sikkert på land, men så sandelig også om linen er nem at kaste med. 

I dag (søndag) var der en lystfisker, der havde lidt store udfordringer med sin flettede line. Selvfølgelig er den tyndere end en tilsvarende nylonline. Og meget stærkere. Men den flettede line har altså også den egenskab, at man skal være over den. Den skal hales stramt op på hjulet/spolen. Ellers risikerer man at den smutter med ud gennem lineøjerne i klumper. Og det ender med knuder. Det koster ofte 3-4 meter line. 

I 1990´erne fiskede vi med Fireline i Hoptrup Å – 0,17 mm var den foretrukne – stærk som bare – dog kunne den i næste øjeblik knække – rent bogstaveligt. Vi fik rigtig mange regnbueørreder i januar og februar måned. 

Tilbage til den gode gamle nylonline igen – i dag både billigere og nemmere at få fat i – 0,28 mm er perfekt – 0,25 mm ofte for tynd og ved 0,30 mm skal man være klar over at man ikke kaster helt så langt. 0,30 er dog både slidstærk og holdbar. Jeg har hjul med liner, der er 5-6 år gamle og ikke fejler noget som helst. 

Når man spoler line på sit fiskehjul skal man sørge for at binde den fast til spolen med den rigtige knude – og spol linen på under modstand, så den ligger stramt på hjulet – ikke for lidt og ikke for meget line på spolen – hold 2-3 mm afstand til spolekanten.

Det samme når man fisker med linen – sørg for at den hele tiden bliver spolet stramt ind på spolen. 

Husk en skarp kniv eller en skarp tang til at klippe linen med – og lær dig selv 1-2 gode knuder. 

Og da vi går den mørke tid i møde, så lige et par boganbefalinger – Lystfiskerliv af Svend Saabye og Politikens Jeg er Lystfisker – sidstnævnte gerne en af udgaverne fra 70`erne.  

Knæk og Bræk til alle…

Erik Egvad Petersen – Jeg er derude…