Sådan  fanger du fisk i P&T-søen om sommeren –  28 gode tips, der virker

Om sommeren bliver vandet i søerne varmere pga. solskinsvejr. Det betyder, at ørrederne er lunefuld og sværere at fange, men sandelig ikke umulige at fange.

Brug et par af nedenstående tips og der er nærmest med garanti fisk med i posen når de tre timer i fiskesøen er gået.  

Mjøls Lystfiskeri - www.fangdinfisktilmiddag.dk
Mjøls Lystfiskeri – www.fangdinfisktilmiddag.dk
  1. Næsten alle søer har en Facebook-side. Det er en god idè at starte turen der. Der kan man se hvad fiskene bliver fanget på. Eks. har Mjøls Lystfiskeri en Facebook-side, der hedder www.facebook.com/fangdinfisktilmiddag – her er der jævnligt videoklip hvor man kan se hvad fiskene bliver fanget på. Mange andre søer laver det samme. Og man kan ofte se hvornår der er udsat fisk senest. Det samme med en hjemmeside hvor man kan se Mobilepay-nummeret og reglerne for den enkelte sø – eks. www.fangdinfisktilmiddag.dk  
  2. Start tidlig om morgenen eller sent om aftenen, når solen ikke brænder igennem. Ofte kan man opleve at få hug i første kast, når man er den første ved søen. I takt med at solen går ned kan man ligefrem opleve at fiskene kommer tættere på bredden. 
  3. Når man køber et kort gælder det ofte for 3 timer – sørg nu for at holde tiden – og er der fangstbegrænsning så overhold den! Køb et nyt kort hvis du vil have flere fisk med hjem. 
  4. Når det blæser så har fiskene sværere ved at opdage at blinket bare er ren fup – 
  5. Kast efter springende fisk – ofte er det ørreder, der er på jagt efter føde. 
  6. En skarp kniv skal altid være ved hånden – det bedste er et multitool med kniv og tang. Det behøver ikke være en dyr Leatherman, men den er rigtig god. 
  7. PowerBait er en fantastisk god agn. Køb altid PowerBait med Garlic/hvidløg. Det er bare den bedste udgave. Sunshine Yellow er en af de farver, der næsten altid fanger fisk. 
  8. Brug et Bombarda-flåd – med den flydende udgave og en forfangslængde på 2,5 – 3,0 meter – et lille splithagl klemt på linen godt 30 cm over den lille trekrog – str. 14 er god. Fordelen ved trekrogen er, at den holder godt fast på PowerBait og kroger godt – men det er altid smag eller behag om man vil bruge en enkeltkrog eller en trekrog. Efter min mening er det tidsspilde med en enkeltkrog når det gælder PowerBait. 
  9. Man kan også bruge et Bombarda-flåd der er synkende – så kommer man dybere ned med PowerBait`en. Forfangslængde på 2,5 – 3,5 meter. I princippet så synker Bombarda-flådet ned på bunden om da PowerBait er flydende så stiger den til vejrs når trekrogen ikke er for tung, og fisker nede i dybet. Specielt om sommeren eller om vinteren hvor fiskene ofte opholder sig på det dybe.
  10. Fiskestangen – en allround-stang er 270 cm – fisker man med Bombarda er en 300-360 cm lang stang perfekt. Fastspolehjul med 100-200 meter 0,25-0,30 mm nylonline. Lad den flettede line blive derhjemme. Det er en god idè at tage 2 stæger med – en til spinnefiskeri – og virker det ikke, så skift til stangen, der kan bruges til Bombarda/medefiskeri. 
  11. Et par fede regnorm serveret enten med et bombarda-flåd eller et almindeligt flåd er altid en supergod agn. Brug en skarp enkeltkrog. 
  12. En dåse majs – 2-3 stykker på en enkeltkrog med flåd eller Bombarda er en god og billig agn – og alle har den liggende i spisekammeret. 
  13. Når man er en tur syd for grænsen, så køb da en dåse eller tod med maddiker med hjem – opbevares i køleskabet – sørg for en lukket beholder og sørg at resten af familien ikke ved, at der er tale om maddiker. Maddiker er en fantastisk agn til regnbueørreder – Bienenmaden er lidt dyrere, men også bdre.
  14. Gennemløbsblink bør være med i grejkassen – husk at bruge en lille perle mellem trekrog og blink – køb dem i krasse farver – hvid/sort – gul/rød – gul/sort osv. de skal lige PowerBait-farverne. Sørg for at trekrogen er skarp. 
  15. Mikroblink er også gode – de vejer ofte mellem 3 og 5 gram – igen krasse farver og sørg for at have nok line på hjulet så de også kan kastes ud.
  16. Spinnere kan ind imellem stadig fange fisk. Det er dog sjældent de ses anvendt. Igen køb dem i krasse farver.
  17. Fangstnet er en god idè – sørg for at lande fisken hurtigt og slå den omgående ihjel – ørreder genudsættes IKKE i P&T-vande. Og fisk må IKKE ligge på jorden – du smider jo heller ikke din bøf på jorden inden du steger den! Sørg for at have en pose med til fangsten – vær bare optimist. 
  18. Grejet kan gøres kasteklart hjemmefra – spild ikke tiden når du først er ved søen. 
  19. Vinden er vigtig – sørg for at stå i den ende af søen hvor du får vinden lige i hovedet. Det er sværere at kaste – JA og flåddet skal kastes ud flere gange fordi vinden presser det ind mod bredden JA – og her står fiskene fordi føde også blæser med vinden i vandet. 
  20. Når blinket trækkes ind så gør det med Gefühl. Langsom indspinning – gerne garneret med spinstop og igen altid klar til modhugget. 
  21. Lad blinket synke et par meter før det spinnes ind. 
  22. Bremsen skal være korrekt indstillet – det er vigtigt, at kunne lave et kontant modhug.
  23. Vær altid klar til at skifte metode – når de ikke hugger fisk på PowerBait i løbet af 1 time eller 1,5 timer – så skift.
  24. Hold øje med de andre lystfiskere – hvad fanger de fiskene på i dag her og nu? Skift til det samme.
  25. I hvilken ende af søen fanges fisken? Hold øje med det, og fisk på det samme sted. 
  26. Små aborrer eller gedder bør altid genudsættes levende – de spiller en stor rolle for søerne.  
  27. Ryd op efter dig når du skal hjem – papir, poser, cigaretskodder, tomme PowerBait-glas skal i skraldespanden. 
  28. Rens fiskene ved i rensehuset – så er du fri for at dit køkken stinker af fisk. 

Sønderjylland, den 6. juni 2022 – Opdateres løbende. 

Erik Egvad Petersen – Jeg er derude….